Мыкола Руденко. Рифма

Людмила Цурко
До рифмы нету дела мне.
Та иль другая - не критично.
Волнует дух, что, весь в огне,
Живёт могуче, вулканично.

Он сам не знает, почему
Пришёл сюда, где стонут люди, -
Где в наплывающем дыму
Его на крест пошлют Иуды.

Ты пламень чистый не ищи
В газете иль в журнальном глянце -
Ищи в сокровищах души
И в солнечных протуберанцах.

И коль пробился вольный дух
Свободно, молодо, воочию,
То даже абсолютный слух
Не будет рифмой озабочен.

И юность не к стихам спешит -
Она огня взыскует, света.
Молчи, когда душа молчит.
        А рифма -
     ремесла примета.

           Рима

До рими байдуже мені -
Ні, не вона хвилює вічно.
Хвилює дух, що у вогні
Живе могутньо, вулканічно.

Він сам не відає, чому
Прийшов сюди, де стогнуть люди, -
Де у пекельному диму
Його на хрест пошлють Іуди.

Та пломінь щирий не шукай
В брошурі чи газетній гранці -
Знаходити його звикай
У сонячнім протуберанці.

Якщо пробився вільний дух
Розковано, иогутньо, зримо,
То навіть вишуканий слух
Не стане вимагати рими.

Ні, не до віршів поспіша -
Вогню шукає молодь чиста.
Мовчи, коли мовчить душа.
         А рима -
      Справа особиста.