До старости лет

Александров-Снегирь
Злую псину за шкирку бери. А быка за рога.
И кобыле под хвост не смотри, если жизнь дорога.
Это ясно и ёжику. Не поможет и боженька.
В двадцать лет ума нет и не будет до старости лет!
А коровы фуражные не бодают отважного.
В двадцать лет страха нет и не будет до старости лет.

Век живи - век учись. Без жены дураком ты помрёшь!
Слабый пол - он прекрасней весны! Суетлив, но хорош...
Дай простор мелким радостям! Будешь бодреньким в старости!
В тридцать лет жены нет и не будет до старости лет.
Ты - с семейной ячейкою, а холостяк с гонорейкою.
В тридцать лет счастья нет и не будет до старости лет.

К Перестройке стремись, ускоряйся, внедряй хозрасчёт!
С бюрократным застоем борись! Зло само не пройдёт!
Бейся с руганью матерной и с угрозою ядерной!
Понапрасну не трать сбережения на толстый живот!
Экономь экономику, но ходи в модном-новеньком.
В сорок лет денег нет и не будет до старости лет.

Ты неплохо прожил! Скоро будет тебе шестьдесят!
Не курил и не пил! И болезни тебе не грозят.
И зовут все по отчеству. Ты полезен для общества!
В шестьдесят, говорят, обновляется весь аппарат!
Веселись как молоденький! Скоро станешь зелёненький!
После ста жизнь проста и везде уступают места!...
1987 год

До старості років
(Переклад автора С.Б.Александров-Снігур)

Злий псину за шкірку бери.
А бика за роги.
І кобилі під хвіст не дивись,
Якщо життя дорога.

Це ясно і їжачкові.
Не допоможе і боженька.
У двадцять років розуму немає
І не буде до старості років.

А корови фуражні
Не бодают відважного.
У двадцять років страху немає
І не буде до старості років.

Вік живи — вік учись.
Без дружини дурнем ти помреш.
Слабка стать — він прекрасніше весни!
Метушливий, але хороший.

Дай простір дрібних радощів!
Будеш бодреньким в старості.
У тридцять років дружини немає
І не буде до старості років.

Ти — з сімейної ячейкою,
А холостяк з гонорейкою.
У тридцять років щастя немає
І не буде до старості років.

До Перебудови прагни,
Прискорюйся, впроваджуй госпрозрахунок!
З бюрократным застоєм борись.
Зло само не пройде!

Бийся з матірною лайкою
І з погрозою ядерної!
Даремно не трать
Сбереженья на товстий живіт.

Заощаджуй економіку,
Але ходи в модному-новенькому.
У сорок років немає грошей
І не буде до старості років.

Ти непогано прожив,
Скоро буде тобі шістдесят.
Не курив і не пив.
І хвороби тобі не загрожують.

І всі звуть по батькові,
Ти корисний для суспільства.
У шістдесят, кажуть,
Оновлюється весь апарат.

Веселися як молоденький!
Скоро станеш зелененьке!
Після ста життя проста
І скрізь поступаються місця.