Чума i вишиванка

Ольга Липа
Прийшли на землю злі часи!!!
Чума не шкодувала,
Ні немовлят, і ні краси,
В струмках біда співала...

Бігли ті люди у ліси,
По їх слідах хвороба,
У крапельках Святій роси,
І тінню хлібороба...


Понад Дністром вдова жила,
Згубила Долю пошесть...
І чоловіка відняла,
Дітей родимих більшість...


Лиш доньку Бог їй залишив...
Але біда і з нею,
Великий біль її душив...
І в'янув квіт лілеї...


Раз уночі у бідний дім,
Прийшла одна старенька,
Казала голосом глухим:
- Остання гине донька?


Могла б і вижити вона.
А мати на коліна,
- Старенько, рідна!!! Це чума,
Померла вся родина.


- Допоможи, бабусю, їй.
  Відкрий же  таємницю,
  Завіт   не позабуду твій!
- Врятую я дівицю!



- Хворобу цю наслав Господь,
Бо зла багато в Світі,
Хто без Хреста  того лиш ледь,
Можливо врятувати...


А таємниця же проста,
(Нехай Бог зберігає)..
Якщо не бачить біс Хреста,
Того він умертвляє.


Наший на сукню їй Хрести,
І чорні, і червоні,
Зумій же  тайну зберігти...
Зігрій дочки долоні...

Сорочки вишиті уже,
І терен, мак, калина...
Та горе мучить їх чуже...
Цвіте краса-дівчина...

Побігла по селу вдова,
І стукала у хати,
Кричала бабині слова ...
Благала вишивати...

А люди думали чудна,
І марить в ній хвороба,
Розпатлана ішла... сумна...
Уста кольору неба...

І задзвонила Мар'я   в дзвін,
У Церкви люд зібрала...
Та під покровом  Святих стін,
З дочки одяг зірвала...

Дівчатко  почорнила вмить,
І впала біля вишні...
Серднеко в мами не бринить...
Ридають люди грішні...

І поховали їх удвох,
Пошили вишиванки...
А на землі у всіх свій шлях...
Нема в селі Іванки...


_______________________________

За мотивами народної легенди про чуму і вишиванку.  Записано від І. М. Розвадовського, 1918 р. н., у м. Теребовлі, що на Тернопільщині, у 1978 р.