Та ли свобода? Свобода та! Красимир Георгиев Свобо

Владимир Игнатьевых
Та ли свобода? Свобода та!
Сеяли истин, сжата беда.

Выстроим заново древний храм
прадеды похоронены там.

Препарировав совесть и честь,
Чуть посвободнее стало здесь.

Овцы в загонах блеют в стадах:
«Та ведь свобода! Свобода та!»

Выборов голос был за покой,
Избранный босс следит за тобой.   

Руководит напыщен дурак,
Наши ноги свободны. Вот так.

Непосильные «нет» или «да»
Теперь нет от свободы следа.

Зажаты мы у чужой стены
И свободны в безродные дни

Здесь иностранный властвует бес.
Нам свободу убытков принес.

В мире поруганные мы в дым.
Мы свободны, и даже молчим.

Мы цензоры жизни. Вот беда. 
Та ли свобода? Свобода та!






Красимир Георгиев
СВОБОДА ЛИ? КАКВА СВОБОДА!

Свобода ли? Каква свобода!
Сяли истини, жънем беда.

Реновирахме древния храм
и дедите заключихме там.

Препарирахме съвест и чест
и чутовно свободни сме днес.

Сред кошарите блеят стада:
„Свобода! Свобода! Свобода!”

За покоя гласувахме в строй
и избрахме си собствен копой.

Под ръката на пищен глупак,
няма как, сме свободни до крак.

Непосилните „не” или „да”
в свободата ни нямат следа.

Оградени от чужди стени,
сме свободни в безродните дни.

Обладани от чуждия бяс,
сме свободни в негодния час.

Поругани в световния дим,
сме свободни дори да мълчим.

И сме цензорът свой за реда.
Свобода ли? Каква свобода!


                Написано: 26.10.2016 г.
http://www.stihi.ru/2016/10/27/4