Крышу держать, с лезгинского - Кавказ

Бести Нифтиева
Услышав одну из версий об этимологии слова Кавказ, на ум пришли такие строки.
И пусть меня простят те, кто с этим не согласен.)


Что слышим  мы, произнося "Кавказ"?
С лезгинами какая в слове связь?
Живут лезгины высоко в горах,
И держат небо на своих плечах!

Ведь по - лезгински слово "крыша" - "КЪАВ",
"Держать"- услышим слово - "КЬАЗ" сказав.
Не зря в народе говорят есть сказ:
"Крышу держать" - с лезгинского "КАВКАЗ".




Автор картины художник Шериф Шахмарданов


ЧIАЛ КЪГЪИДА

Чи дидедин верци чIалал
Дидедал кьван рикI ала зи;
Къене чIуру гафар акваз,
Къе вилерал чиг ала зи.
Ктаб, газет гъиле къурла
Чандик зурзун акатзава;
ГьикI жезва заз, кек якувай,
РикI хурувай къакъатзава.
Идаз-адаз авач зи гаф,
Кхьирагдив гумач инсаф,
Къелем къвери шаирдини
ЧIалаз къазва такур инад;
Квадарзава гафун абур.
ЦIарарин рикI ийизва пад.
Диде - буба авач гафар
Гьич кьухунлай фидайбур туш;
Руш рахурдай гадад мецел
Са хвешивал гъидайбур туш.
Я чIалан кIвал чIурзавайди,
ЧIал ви къамат, ви акун я;
Им а чIалал рахазвай халкь,
Халкьар къене амукьун я.

Зи рикIе цIукI гьатнава къе,
Чан гуда за чIалан рекъе;
Мад элкъведач и гафунлай,
ЧIал хъийида са сафунлай;
Пехилбурух хъел кухтуна,
Шит гафарик кьел кухтуна,
ЧIалал чIалан гьал къгъида;
Дидед чIалал шиир кхьиз,
Къе за лезги шииратдиз,-
Лезгистандин чIал къгъида!...