Гасан Курухов - А деревья из нашего сада...

Марина Ахмедова-Колюбакина
Из лакской поэзии:

Гасан КУРУХОВ

* * *
А деревья из нашего сада
оказались вернее меня –
не покинули старой ограды
на закате осеннего дня.

Свои ветки, как плечи, сомкнули,
словно горстка лихих храбрецов,
будто насмерть стоять присягнули
на земле наших с вами отцов.

Моя горная родина стала
молчаливым приютом давно
на угрюмой земле Дагестана,
оживая лишь поздней весной.

Ветер-всадник несётся по маю
в мыле яблоневых кобылиц,
нежно-розовый цвет осыпая,
в гнёзда к лету вернувшихся птиц.

И потерянный в детстве мой мячик
ещё грустно маячит в углу,
не надеясь уже на удачу, –
что я с ним побегу по селу.

Да дожди ещё ищут тропинки
на своих журавлиных ногах,
что мои позабыли ботинки,
навсегда утонув в лопухах.

Да ещё здесь ночная прохлада
чьё-то имя читает легко,
что на ясене старом когда-то
вырезал я ножом глубоко.

А деревья за сельским забором
оказались вернее меня
и застыли безмолвным укором
на закате осеннего дня.

Перевод с лакского Марины Ахмедовой-Колюбакиной

Художник Н.Г. Авсаджанов

* * *
Жул чIивисса багърал, на кунна дакъа,
ТтиликI къаруртунни цила миналийн.
Къалавгунни мурхьру, къушгу кьабивтун,
Хъунисса шагьрурдай хъинмуних луглан.

БавцIуну бур мурхьру дазу дургьуну,
Бусалардавасса буттахъул кунма.
Ватангу кьариртун жан ххассал даяр,
Талай литIунну тIий тавбагу дурну.

ХIаллицIух най ура багърал чIарацIух,
Пашмансса асардал аьсав канихьну,
Сситтуй хьхьичIун ххявххун ццуццул къатIагу,
Гьарччалттуйн хъап тIий бур: «Ина цура?» - тIий.

Пахъдагьру дур утти шиччаллил паччахI,
КIусса бизаршиврул низам дирхьуну.
ОьрчIний на бувгьусса кIялагьирдайгу
ЧIучIитI бакъашиврул кюртти бур бувну.

Пахъдагьру дур шикку жаллад-пахъдагьру,
Лагабургъил тIинттай чIурду аьс буллай…
ЧIа-чIанни дучIайсса чIяйсса гъаралгу,
Лаг-лаграл ликригу лахIлахIи дурну.

Илкинну гьалххасса улклул чIапIавух
ОьрчIний нава кунна, куклуну лечлан.
Нажагьри ссур шайсса мурчал чапаргу,
Гъинтнил билаятрайн леххаврий куна,
Кьама-магъ щюллисса бяълилул бидав
ТIутIал хьамаравун бахьлаган бувну.

Гъаралгу чIумуйссар, марчгу чIумуйссар,
Пахъдагьрулул тIурча ахир дакъассар,
Дачайссар цIуницIа оьттух къанихну,
Лагабургъил тIинттай чIурду аьс буллай.