Уильям Шекспир. Двенадцатая ночь. Песенка шута

Амаретте
Куда идёшь, моя красотка?
Постой, твой милый недалёко,

Поёт то басом, то в дискант.
Подожди немного, солнце,
Лишь в объятья тропка вьётся,

Знает то любой дурак.
Что любовь? Пустяк без толка,
Радость теплится недолго,

А грядущее — туман.
Ожиданья нету злее,
Поцелуй меня скорее,
Юности наряд — обман.



O mistress mine, where are you roaming?
O, stay and hear; your true love's coming,

That can sing both high and low:
Trip no further, pretty sweeting;
Journeys end in lovers meeting,

Every wise man's son doth know.
What is love? 'tis not hereafter;
Present mirth hath present laughter;

What's to come is still unsure:
In delay there lies no plenty;
Then come kiss me, sweet and twenty,
Youth's a stuff will not endure.