Я помню всё. Томас Худ

Ольга Кайдалова
“I remember, I remember” Thomas Hood

I remember, I remember,
The house where I was born,
The little window where the sun
Came peeping in at morn;
He never came a wink too soon,
Not brought too long a day,
But now, I often wish the night
Had borne my breath away.

I remember, I remember,
The roses, red and white;
The violets, and the lily-cups,
Those flowers made of light!
The lilacs where the robin built,
And where my brother set
The laburnum on his birthday –
The tree is living yet!

I remember, I remember,
Where I used to swing;
And thought the air must rush as fresh
To swallows on the wing:
My spirit flew in feathers then,
That is so heavy now,
And summer pools could hardly cool
The fever on my brow!

I remember, I remember,
The fir trees dark and high;
I used to think their slender tops
Were close against the sky:
It was a childish ignorance,
But now ‘tis little joy
To know I’m farther off from Heav’n
Than when I was a boy.
-------------------------------
Я помню всё, я помню всё:
Дом (я родился в нём),
Окошко, что впускало свет
Играющим лучом.
Рассвет не рано наставал,
Спускалась быстро мгла,
Сейчас же я хочу, чтоб ночь
Мой путь оборвала.

Я помню всё, я помню всё:
Куртины ярких роз,
Фиалки, лилии везде,
Рождённые от звёзд.
В кусте сирени жил скворец.
Ракитник там мой брат
На день рожденья посадил –
Но я сирени рад!

Я помню всё, я помню всё:
Качели в том саду,
Где я, как ласточка, летал
У ветра на виду.
Я был как пёрышко тогда,
Сейчас я полон дум.
Не освежит с небес вода
Разгорячённый ум.

Я помню всё, я помню всё,
И тёмных елей высь.
Казалось мне тогда: они
До неба поднялись.
Я был невежею тогда,
Но горько мне теперь:
Тогда была близка, теперь –
Далёко Рая дверь.

(03.03.2016)