Spectroscopida

Оксана Красильщикова
Зібрались на Олімпі якось
Зевес і з богів дехто ще,
Щоб розсудити скарги всякі,
Найперш такі, що аж пече.

Найголосніш волала Гера
І в пику Зевсові товкла,
Немов розлючена Мегера
Червоного шматочок скла,

 Яким Гермес злодійкуватий
 Їй у намисті замінив
 Усі рубіни і гранати так,
 Щоб ніхто й не розрізнив.

  Зевес за блискавку вхопився,
  Щоб злодіяку спопелить,
  Та трохи все-таки барився
  І втратив підходящу мить.

  До того ж чув він, що Піфія
  Комусь варнякала чутки,
  Буцім якась спектроскопія
  Все розрізняє залюбки!

  Гермеса він узяв за руку
  І наказав мерщій злітать
  У Київ, де оту науку
  Вже починали розвивать.
 
  І вірив Зевс, що ту проблему,
  Як розрізнять каміння й скло
  Учені із ІГФМ-у
  Здолають, що б там не було!

  Помчав Гермес, мов блискавиця
  З Олімпу- ген, до круч Дніпра,
  Де українськая столиця,
  Де нині березня пора.

  Діставсь до Академмістечка,
  Адресу пильно прочитав,
  Та увійти не міг статечно,
  Бо ще перепустки не мав.

   Він у вікно очима глипнув
   І трохи з радощів не схлипнув,
   Бо там уздрів усіх разом –
   Учених тих спектроскопістів,

    Які якраз зібрались їсти
   І посідали за столом.
    Побачивши когось назовні
   Спочатку сполотніли всі,
 
   Пляшки сховали (ті, що повні)
   І бовкнув хтось: «та запросіть!».
   Гермес, як випив добру чару,
   Сальцем та хлібом закусив,
            
               
   Зізнавсь у всьому незабаром
   І допомоги попросив.
               
  Недовго радилось козацтво,
  Почухали чуби (хто мав),

  І, щоб почать з Олімпом братство,
 Найстарший запропонував:
 Послати Гері гарну низку
 З каміння справжнього (не скла!) 

З відомих всім копалень Кримських,
Щоб задоволена була –
Дарунком в славний День Жіноцтва
Богиням і жінкам земним
               
Від чоловіцтва й парубоцтва
І всіх, хто п’є горілку з ним.
Гермес злетів у небо синє
Та в Київ досі не вертав –

 Поніс дарунок тій богині,
 А може іншій десь продав?
               
 Київ, 1981