Цячэ Дэйма

Станислав Тарашкевич
Цячэ  ў  Куршскі  заліў  Дэйма
Цячэ  сягодня  як  учора
 Паміж  тарфянікаў  балот
 Нясе  ў  заліў  грамаду  вод   
            І  поіць  усех  вадою  шчыра
            Палі  наш  горад  і  заводы   
            Плывуць  па  Дэйме  паміж  віраў
            Дзесяткі  лодак  параходы   
Павольна  плаўна  тячэ  Дэйма
Міная  вёскі  лясы  долы 
На  берагах  яе  стаяць
Яшчэ  старыя  немцау  сёлы   
            Тут  Лабіаў  калісь  радзіўся
            І  гарадочку  снілісь  думы
            Якім  ён  быў  якім  ён  будзе
            Яму  спявалі  Дэймы  шумы               
У  пару  тую  яшчэ  немцы
 Князі  бароны  крулявалі
 І  захацеў  Расію  Гітлер
Утапіць  у  крывавай  хвалі
            Усё  спалілі  вёскі  сёла
            Запаланілі  ўсе  дарогі
            Аж  да  Масквы  дабраўся  немец 
            У  нашай  Волзе  вымыў  ногі 
 І  тут  падняўся  народ  рускі
 Баі  пашлі  да  перамогі
 Пасля  вялікіх  тых  баёў
 Пакрылі  трупамі  дарогі 
            І  немцаў  рускія  пагналі   
            З  пад  Масквы  аж  да  Берліна   
            І  на  нямецкай  маставой
            Са  сцягам  русская  машына
Быў  Лабіаў  цяпер  Палеск
Цяпер  Палеску  сняцца  думы 
Якім  ён  быў  якім  ён  будзе
Пяюць  Палеску  Дэймы  шумы
            І  так  вякамі  цячэ  Дэйма
            Цячэ  сягоння  як  учора
            Паміж  тарфянікаў  балот
            Нясе  ў  заліў  грамаду  вод