Свiтло i темрява

Шон Маклех Патрик
                «… Раб Христа Іуда,
                Називаючи їх, між іншим,
                Зорями небесними,
                Для яких морок темряви
                Навіки бережеться…»
                (Григорій Сковорода)

 Колись в епоху дуже готичну
 Перенасичену книжниками і фарисеями
 У казковій країні Італії
 Вивели на площу людину
 І прив’язали до стовпа
 Над купою хмизу.
 Люди в чорному кричали: «Єретик!»
 А він коли хмиз підпалили
 У юрбу крикнув:
 «У тьмі вугільній  безпросвітній
 Серед зла бруду покидьків,
 Серед ночі татей та злодіїв
 Запаліть смолоскип правди!
 Нехай навіть
 Це буде смолоскип мого тіла
 Запаліть!
 І нехай світло
 Прожене зло
 з найтемніших закутків
 Людської свідомості!»