Чому звуть iх дощовими?

Надежда Крайнюк
 Дитина:

—Мамо! Мамо! Подивися!
Черв’яки у двір сповзлися!
Стали всі вони слабкими…
Звуть чому їх дощовими?

Мама:

— Дуже довго йшли дощі,
Всі дерева і кущі,
Наче вмилися водою,
Бач, блищать вони росою.

Подивись, моя дитинко,
Хоч і мокра в червів шкірка,
Дощ для них  — страшна біда:
Нірки залила вода!

Вже нема повітря в нірках.
В черв’яків «легені» — шкірка.
Бач, здаються неживими,
Тож, і звуть їх дощовими.

От вони й сповзлись туди,
Де немає вже води.
Почекають, відпочинуть,
Незабаром двір покинуть.

***Примітка. Під час сильного дощу вода витісняє повітря з нірок.
Оскільки черви дихають через шкіру (бо в них немає органів дихання),
вони виповзають на поверхню землі.

18. 11. 2015 рік
Світлина з інтернету