Под музыку Болеро Равеля. Билингва

Николай Тюрькин
<Войска рождённых мыслей-слов…
(под музыку «Болеро» Равеля)>
 
                Сегодня снова я пойду
                Туда, на жизнь, на торг, на рынок,
                И войско песен поведу
                С прибоем рынка в поединок!
 
                Велимир Хлебников
 
 
 
Идут войска за далью далей -
Полки рождённых мыслей-слов.
Чуть слышно их, мы лишь мечтали,
Но дробь слышна, призывный рог.
 
Идут войска на горизонте.
Сплетаю в строки его нить.
Хочу стереть их, крикнуть «стойте!»,
Но строй нельзя остановить.
 
Идут войска мои на сечу.
Я вижу контуры фигур.
С стихией рынка будет встреча,
Спираль порвёт порочный круг.
 
Идут войска, чеканным шагом;
Врага нет рядом...Шёл парад
В испанском танце-ритме жарком
Четырнадцать минут подряд.
 
Плац пройден. Разочарованье,
Что бой не виден в строчках рифм,
Но вышли мы из сна молчанья
И в звуках музыки горим.
 
26 марта 2011



Шачф мяльхнень-валхнень полгань кярькссь...
(кулхцондозь Равелень моронц "Болеро")>
 
                Мон тячи молян оду вдь
                Киге ся эряфть, вацерксть туркска,
                Торполгать морхнень вятян - вийть
                Ся вацеркс толкать мархта тюремс!
 
                Велимир Хлебников
 
 
Пяк ичкозе войскатне молихть -
Шачф мяльхнень-валхнень полгань кярькссь.
Цють марявсть синь, бта котьфнихть ённять.
Цють чаксефкссь кулевсь, сюронь гайфсь.
 
Войскатне молихть горизонть ваксс.
Сонь сюренц эзда пяльдян китькст.
Мяльсь нардамс синь, ювадемс «лоткамс!»,
Но лувксть ни лоткафтомс аш вийхть.
 
Войскане молихть тюремвастти.
Мон няйса маторхнень, эрь ванфть.
Рдазть вацерксть мархта ули васетьфкс,
Спиральсь пачк сязьсы покор-лапшть.
 
Войскатне молихть, аськолксть чаксезь;
Аф маласа врагсь... Мольсь парад
Испанонь ритмаса, кштизь-яказь,
Кемнилие инь толонь фавт.
 
Вастсь ётаф. Мяльсон топафкс аяш,
Мес стихсон тюрема аф няйф,
Но онста лисеме аф каштордфть,
И вайгяльса морть мяльсь крфай.
 
26 эйзюрговста 2011 к.
(стихотворение написано на мокшанском языке)