Цард аллыхуызон

Алан Гаев
Фаехъуынтъыз фаеныкхуыз аевраегъ:
"Ныуардзынаен дыл дзаебаех!"
Дымгае мае раесуг иргъаеваег!
Ма 'рбауадз уарын хаестаег!

Сау-сагъаес,аехcаев маейдар,
Стухы калмау мае саер.
Афад аей!АЕвзист Бонваернон,
Уаеларвон арцы хуызон!

Нымдзаест маенмае морае-маст,
Уаеззау,тызмаег йае каст.
Фаезын!Цаей,каем дае!?Хур-заерин !
Фесаефаед цъаммар зин!

Раехоста мын бур-маенгард,
Фаесонты фистоныонг кард.
Цаеф байгасдзаен,баззайдзаен нос,
Сырх-`фсаермы уымаен йае хос.

Цъититае урс заейтае згъаелынц,
Нараег аефцаегтае аехгаенынц.
Цъаех  цаестытае фале аенкъарын,
Фаендаг саем аенаемаенг `ссарын.