Польские художники. Marian Wawrzeniecki

Илья Токов
      Marian Wawrzeniecki, (ur. 5 grudnia 1863, zm. 22 listopada 1943) - malarz, archeolog (m.in. prowadzi; wykopaliska na miejscu bitwy pod Rac;awicami, dokonuj;c jej opisu na podstawie znalezisk - szersze informacje na stronach Panoramy Rac;awickiej), rysownik i historyk sztuki. Ucze; Jana Matejki, cz;onek Akademii Umiej;tno;ci w Krakowie.

Jego specjalno;ci; by;o badanie kultury dawnych S;owian i jej ;r;de;. W swoim malarstwie nawi;zywa; do kultury s;owia;skiej (m.in. obrazy Uroczysko s;owia;skie, Los, Smok i Ofiara) a jego dzie;a pojawia;y si; na kartkach i znaczkach pocztowych. Jest autorem wielu prac naukowych historycznych i krytycznych. Jego kontrowersyjne pogl;dy wywo;ywa;y w ;wiecie nauki i w;r;d artyst;w wiele spor;w m.in. ze Stanis;awem Witkiewiczem.

      Marian Wawrzeniecki (1863-1943)
Бывает в сети упорно ищешь что то одно, а наталкиваешься на что то совершенно другое. Вот и я совершенно случайно наткнулся на любопытного польского художника Мариана Вавженецкого (Wawrzeniecki, 1863-1943). Вики указывает, что Вавженецки был не только художник, но и археолог, который интересовался и исследовал древнеславянскую культуру. А также говорится, что этот человек считается одним из вдохновителей возрождения древнеславянского язычества в Польше.
Одна из его  работ: PALENIE  CZAROWNICY