Я ходила...

Лариса Лорнет
          1
Я ходила по мудрість до Катерини*…                *У Києві, (галерея Мистецький            
Я вдивлялась в складні і прості,                арсенал) проходить вист.   
Ті, написані серцем і болем, рослини,                неперевершеної української
В ту закоханість на самоті.                Художниці К.Білокур.
Он де цідить життя, найдрібніших вій мятлик;         Велика вдячність всім
Розбухає вином виноград…                засновникам виставки
Доти й щастя, що вік немовляти,-                та галеристам.
Чорнобривці ошатнії в ряд!
           2.       
Прокидались на тлі, де бралися? Нізвідки,
Та світилися кожним стеблом:
І бузок, і барвінок, і мальви, й нагідки,
І коронний лілеї шолом…
Ті, німі, та промовисті свідки,
Її діти з високим чолом,
Що з’являлись крізь лайки та плітки,-
Безсоромних набожний сором…
            3.       
Проклинали за вдачу незламну,
Нерозтрачену цноту тих чар,
Що ховали від глупства і спрагу і тайну,
І кохання Кораном – Кобзар…
Так ридала на милій могилі,
Сповідаючи серце і душу,
Що долались століття і милі,
Перед щирими: «хочу» і «мушу»…
            4.       
Хоч не мала, блаженна, дипломів і грамот,
Та, плекаючи діток своїх,
Нерозбещена Богом, зростала із краму,
Із хатинок солом’яних стріх…
А красива була! Попри часу потворність
І незрячих сліпий поговір,
Осипаючий фрески лишив неповторність,-
Її погляд, її окомір…