Chore Dziecko

Илья Токов
      Wojciech Piechowski (ur. 23 kwietnia 1849 roku w Nosarzewie Borowym, zm. 13 listopada 1911 roku ko;o Sk;;t) – polski malarz i fotograf.
   Wojciech Piechowski by; pierwszym dzieckiem Micha;a i El;biety Piechowskich, wywodz;cych si; m;awskiej szlachty. Uko;czy; szko;; podstawow; w M;awie oraz gimnazjum we W;oc;awku. W latach 1869-1871 ucz;szcza; do Szko;y Sztuk Pi;knych w Warszawie, gdzie zaprzyja;ni; si; z J;zefem Che;mo;skim i Antonim Adamem Piotrowskim. Po jej uko;czeniu w 1873 roku wraz z Kazimierzem Alchimowiczem oraz Romanem Szwoynickim wyjecha; do Monachium, gdzie uczy; si; m.in. u J;zefa Brandta.
   W 1874 roku na wystawie Towarzystwa Zach;ty Sztuk Pi;knych zadebiutowa; obrazem Zielone ;wi;tki. Praca zebra;a bardzo dobre recenzje, a Towarzystwo zdecydowa;o si; zakupi; obraz oraz ufundowa; stypendium dla malarza, kt;re umo;liwi;o mu kontynuowanie studi;w zagranicznych do 1875 roku.
   Po powrocie z Niemiec, w 1877 roku, Piechowski o;eni; si; z Aleksandr; Olszewsk; i osiad; w rodzinnym Nosarzewie, gdzie mieszka; do 1892 roku. W;wczas to powsta;y prace o tematyce sakralnej oraz obyczajowej, ukazuj;ce ;ycie na wsi.
   W 1879 roku artysta zosta; cz;onkiem rzeczywistym Towarzystwa Zach;ty. Korzystaj;c z posagu ;ony przeni;s; si; do Warszawy, gdzie w latach 1880-1882 prowadzi; zak;ad fotograficzny, w 1881 roku otrzymuj;c tytu; fotografa Towarzystwa. Przedsi;wzi;cie to nie przynios;o jednak oczekiwanego zysku, co zmusi;o Piechowskiego do powrotu na wie;. . .