Воскрешение картины

Илья Токов
   PORTRET.

   Ludomir Antoni Janowski
(Polish, 1862–1939)


Biogram pochodzi z X tomu Polskiego S;ownika Biograficznego opublikowanego w latach 1962-1964.
Janowski Ludomir (1862–1939), artysta malarz, portrecista. Ur. 1 XII we wsi Kurianowszczyzna na Wile;szczy;nie. By; synem Wilhelma i Julii z Tomkowicz;w. Pocz;tkowe studia odbywa; J. w wile;skiej Szkole Rysunkowej w l. 1878–80. Nast;pnie wyjecha; na dalsze studia do Petersburga (1880–5), gdzie za portret kobiecy zosta; odznaczony srebrnym medalem. Po uko;czeniu studi;w J. zamieszka; w Warszawie. Obrazy swoje wystawia; w Petersburgu (1887–9), Pary;u (1904, 1905), Monachium, Krakowie (w Tow. Przyj. Sztuk Pi;knych, od r. 1891), a tak;e w Warszawie. W r. 1903 na konkursie Tow. Zach;ty Sztuk Pi;knych w Warszawie uzyska; J. II nagrod; (pierwszej nie przyznano wcale). J. uprawia; malarstwo portretowe typu realistycznego. W tw;rczo;ci J-ego szczeg;lnie dominuje portret kobiecy. J. portretowa; wiele wsp;;czesnych osobisto;ci. Do wa;niejszych dzie; jego nale;; portrety: J. Weyssenhoffa, Dmochowskiego, Rudnickiego, J. Luba;skiej, J. Potockiej, Plater Zyberk, oraz obraz Sfinks wsp;;czesny i in. J. zmar; w Warszawie, na Starym Mie;cie w pa;dzierniku 1939 r.

    Тексты об этих и других картинах на польском и франц.  языках имеются.  Лень перепечатывать