Если жизнь тебя обманет... Щом животът те излъже

Павлина Станчева
Если жизнь тебя обманет,
Не печалься, не сердись!
В день уныния смирись:
День веселья, верь, настанет.

Сердце в будущем живет;
Настоящее уныло:
Все мгновенно, все пройдет;
Что пройдет, то будет мило.

Ал. С. Пушкин

***
Щом животът те излъже,
Не плачи, не се сърди!
В ден печален се смири:
Дълго няма да си тъжен.

Утре ще е ден велик;
Всичко днес е тъй унило:
Всичко преминава вмиг;
Като мине, става  мило.