Шла война через село

Николай Андриец
     *   *   *
Йшла війна через село.
Що під німцями було.
Хати з глини, та соломи,
На підлозі лиш рядно.

Діти голі, діти босі,
Сумні очі їсти просять.
Батько з хати - плаче мати:
"Заберуть тебе в солдати".

І пішов дід у солдати,
Щоб наш Крим відвоювати.
Та який з нього солдат?
Коли років п'ятьдесят?

Сім діток чекають в хаті,
І горює рідна мати,
А у німця -  кіндер, муттер,
І у серця Мартін Лютер.

Автомат дали - гранати,
Тай учись дід виживати.
Якщо зразу не уб'ють.
То медаль тобі дадуть.

І стріляли два солдати,
Хто за батька, хто за матір.
Німця вбили і топили,
В Чорном морі, сині хвилі.

Дід помер, таки від ран.
Перемоги не пізнав.

Фото из домашнего архива.

Моему деду посвящается.
Умершему от ран 14.04 1944 года.
Похоронен в Братской могиле под Севастополем.
Вечная память.