Борис Кравецкий - Все как вчера...

Юлияна Великова
Светлане Маркиной

Всё, как вчера... Мы так "искали кошку";
Тебя, от плача отвлекал я, Свет...
Ты, на руках ещё - такая крошка...
Но то - вчера.... Тебе ж, семнадцать лет!
Отличный повод - нам собраться, рядом.
И вспомнить - твои ранние года...
Всё начиналось, просто - детским садом:
Там ёлка, утренник и ты - звезда!
Весёлый хоровод , ребячьи игры;
Какое время - тишь, да благодать!
Смотри в окошко, дедовой квартиры,
А там, до школы и "рукой подать"...
В свой первый класс, ты так входила - робко;
Так ново всё: ходи - "разинув рот".
Да, первые оценки и уроки,
Родителям - доставили хлопот.
Но время - шло: и радости и беды;
И много новых: недругов, друзей;
И были пораженья и - победы...
А время, "мчалось - вереницей, дней"!
Ты, вскоре, Свет - заканчиваешь школу.
И ждут тебя: дела, дела, дела...
Но память, не оставит - дней, весёлых;
Тех лет, что ты, Свет - школе отдала...
А собственно: вся жизнь и есть - ученье.
Для развлечений, мало места в ней.
Жить надо в ней: без праздности и лени -
Богаче будешь, опытом - мудрей...
Тобой гордимся, мы. Тебе мы - рады:
Здоровья, счастья и удач в судьбе.
Пусть, главной будет, для тебя - наградой:
Любовь, всех близких и родных - к тебе!



Превод на Български: ЮЛИЯНА ВЕЛИКОВА

СЯКАШ БЕ ВЧЕРА
На Светлана Маркова

Сякаш бе вчера. „Искахме котка”:
И от плачът те отвлякох  аз.  Свят…
Ти – на ръце – малка трошица…
Сякаш бе вчера…. На седемнадесет си!
Отличен  повод – рядко се сбираме.
А помня твоите ранни години…
Просто започна  - детска градина,
елхата, утрото, а ти – звезда!
Хоровод весел, дечица, игри,
какво време бе - тишина, благодат!
Гледаш в прозореца от квартирата чичова
там до училище и „ вдигаш ръка”….
Във първи клас ти  тръгна плахо,
всичко бе ново,  „зяпаше с уста.
После  първи уроци, оценките
причина за родителски грижи.
Но времето мина, беди и радости,
нови приятели и неприятели,
бяха победи и поражения,
а  времето бяга – върволица от дни.
Но скоро ти, Свят – завърши училище
и чака те работа, работа, работа…
Не ти идва на ум за дните ти весели,
годините де на школото отдаде…
 А собствено - човек цял живот учи се,
малко е мястото за развлечения.
Без  празноти да живеем, без мързел,
богат да бъдеш , опитът – мъдрост…
Радваме се ,  гордеем се с тебе,
здраве щастие,  съдба успешна.
Нека е важна за теб наградата
Любовта на близки, роднини към теб!