Я - болгарин. Иван Вазов

Ольга Кайдалова
"Аз съм българче" Иван Вазов

Аз съм българче и силна
майка мене е родила;
с хубости, блага обилна
мойта родина е мила.

Аз съм българче. Обичам
наште планини зелени,
българин да се наричам
първа радост е за мене.

Аз съм българче свободно,
в край свободен аз живея,
всичко българско и родно
любя, тача и милея.

Аз съм българче и расна
в дни велики, в славно време,
син съм на земя прекрасна,
син съм на юнашко племе.
----------------------------------
 «Я – болгарин» Иван Вазов

Я – болгарин, и сильная мать
Родила меня в крае красивом.
Столько доброго можешь ты дать -
Ты, страна моя, гордость и сила!

Я – болгарин, люблю я по свету
Наши ярко-зелёные горы.
Называться болгарином – это
Мне так радует сердце и взоры.

Я – болгарин свободный. Свобода –
Это символ страны моей славной.
Всё на свете болгарского рода
Мы лелеем и любим подавно.

Я – болгарин; расту и взрослею
Я в великое, славное время.
Свою Родину в сердце лелею.
Нас взрастило смелое племя. (17.04.2015)