Колись та зараз

Виктор Высоцкий
Нам бабусі пригадали,
Як там, за роками,
На чоловіків гадали,
Як були дівками.

В давнину на щедрий вечір
Був чималий клопіт.
Дівка злазила із печі
І узявши чобіт

Кидала через хатину,
Чи через тополю.
Куди вкаже при падінні,
Там її і доля.

Та ось вже перевелися
Оті забобони.
І не діють, як колись там
Всілякі припони.

Хай уяви зачекають,
Оті, хворобливі,
Вже по іншому гадають
Гарні та вродливі.

І якщо дівчина хоче
Розв’язать питання,
То повинна, серед ночі
Палкого кохання

Коли стихне ніч шалена.
Тихесенько встати,
Як змарнілий «наречений»
Буде міцно спати

І перехрестившись тричі
Запалити свічку,
Не забувши ту дівочу
Старовинну звичку,

Звірившись що цей приблуда
Дійсно спить як мертвий
І звичайно ж зазирнути
В його документи.

І навіщо там жбурляти
Того черевика,
Як вже знаєш, кого маєш
Ти за чоловіка.