Лина Костенко Белая симфония

Татьяна Шорохова 3
Было  тогда не до смеха.
Занавес ночь подняла -

белой симфонией снега
Над мачтами леса плыла.

А лес  дрейфующей  шхуной,
Во льды закован  скрипел...
И парень, отчаянно юный,
По-взрослыму  с грустью пел:

- Ты песня моя лебединая,-
печально звучал перифраз…

казалось милому мальчику,
Что любит в последний раз

Подросток, он думал, солиднее
Будут звучать слова,
Что жизнь как одно мгновение,
Как сон, что уже прошла…

Под  снегом  обвисший парус,
как белая  стынет ботва...
Я тоже ему  говорила
трагические слова.

Была любовь роковая,
почти как из драмы Ростана...
А я только помню снег,
тот, что давно растаял.


Под белой симфонией снега
Шхуна во льдах спала

А мы с тобою смеялись,
Хоть грустными были слова…


Тебе хорошо и весело
на  свете  прекрасном жить.
Ты только, как все воскресшие,
не хочешь о смерти судить.

И, может, имеешь право.
Прошлое вмерзло в лед.
Белой симфонией снега…

Кружится хоровод…

Стонет и воет все утро,
ломая  о лес крыла...
Ты - моя первая радость.
Последняя тоже была.

ЛИНА КОСТЕНКО

БІЛА СИМФОНІЯ
   Було нам тоді не до сміху.
   Ніч підняла завісу –

   біла симфонія снігу
   пливла над щоглами лісу.

   А ліс, як дрейфуюча шхуна,
   скрипів, у льоди закутий…
   І хлопець, зворушливо юний,
   сказав із дорослим смутком:

   – Ти пісня моя лебедина,
   останнє моє кохання…

   В такому віці людина
   завжди кохає востаннє.

   Бо то уже справа гідности –
   життя, бач, як сон, промайнуло.
   Підлітки для солідности
   мусять мати минуле.

   Завіяні снігом вітрила
   звисали, як біла гичка…
   Я теж йому щось говорила,
   і теж, певно, щось трагічне.

   Було кохання фатальне,
   майже з драми Ростана…
   Я тільки сніг пам'ятаю,
   отой, що давно розтанув.

   Білу симфонію снігу,
   шхуну, в льоди закуту…

   А нам з тобою – до сміху!
   А нам з тобою не смутно!

   І добре тобі, і весело
   на білому світі жити.
   Ти тільки, як всі воскреслі,
   не любиш про смерть говорити.

   І маєш, напевно, рацію.
   Минуле вмерзає в кригу.
   І це вже не декорація…

   Біла симфонія снігу.

   Стогне завія до рання,
   зламавши об ліс крило…
   Ти – моє перше кохання.
   Останнє уже було.