Таинственний мир ли Чень Дао. Листья и ветер...

Кариатиды Сны
Листя i вiтер
Ли Чень Дао
      «Навіть коли приходить до влади істинний правитель,
         Людяність може утвердитися лише через покоління.»
                (Кун Фу Цю Цзи «Лунь Юй»)
http://www.stihi.ru/2014/07/07/867

Старий вчитель не потрібен правителям,
Старий вчитель не потрібен чиновникам,
Кому потрібні ідеї про справедливість
У цьому світі війни і ненависті?
Добре хоч учні старі – нині шановані,
Що чинів домоглися, до князів наближені
Старого вчителя відвідують –
Може й з повагою нелицемірною…
Може й справді не забуваючи…
Чомусь учень Жань припізнився,
Обіцяв зайти, і прийшов пізно
Коли місяць оповні
З під небосхилу визирнув
І давно час було на лютні
Мелодію «Крики чайок» заграти.
- Чому ж завітав так пізно?
(А вітер листя шовковиці тріпоче,
А вечір такий запашний як рис навесні).
- Справу державну при дворі князя
Обговорювали. Тому не міг стопи свої
До Вашого обійсті тихого направити…
(А вечір тужавів як прядиво шовку,
А весна у буття – квітами…)
І Вчитель відповів лише:
- Та справа не могла бути державною.
Інакше б я давно б чув про неї,
Хоч і не служу ніде…
(А рисове вино в келиху синє,
Хоч слабеньке, бо в царстві Лу
Зроблене…)




«Даже когда приходит к власти истинный правитель,
Человечность может утвердиться лишь через поколение.»
(Кун Фу Цю Цзы «Лунь Юй»)
     ---------------------------------------------------


Старый учитель не нужен правителям,
Старый учитель не нужен чиновникам.
Ну, кому нужны идеи о справедливости
В этом мире войны и ненависти?
Благо, прежние ученики - ныне чтимые,
Чины заслужившие, к князьям приближенные -
Старого учителя посещают -
Может, и с почтением нелицемерным...
Может, и правда не забывая...
Что же только Жань припозднился,
Обещал зайти, а пришел поздно,
Когда уж полный месяц
Из свода небес выглянул...
Давно пора было на лютне
Мелодию «Крики чаек» исполнить.
- Почему пришел так поздно?
(А ветер листья шелковицы колышет,
А вечер такой душистый, как рис весною).
- Дело державы при дворе князя
Обговаривали. Вот и не мог стопы свои
К Вашей усадьбе умиротворённой направить...
(А вечер уплотнялся, как пряжа шелка,
Весна наливалась - цветами...)
И Учитель ответил лишь:
- То дело не могло быть государственным.
Иначе я давно б слышал о нем,
Хоть и не служу нигде...
(Синело в бокале вино из риса ,
Слабенькое, ведь в царстве Лу
Сделано...)