Перси Биши Шелли. Философия любви

Ирина Кулькова
Love’s philosophy.

 

The fountains mingle with the river,

And the rivers with the ocean,

The winds of heaven mix for ever

With a sweet emotion;

Nothing in the world is single;

All things by law divine

In one another’s being mingle –

Why not I with thine?

See the mountains kiss the heaven

And the waves clasp one another;

No sister flower would be forgiven

If it disdained its brother;

And the sunlight clasps earth,

And the moon beams kiss the sea; —

What are all these kisses worth,

If thou kiss not me?

 

 

Философия любви.

 

Бурлит поток, с рекой сливаясь,

Она же мчится к океану.

А ветры, в небо устремляясь,

Едины с сладким чувством станут.

Нет одиноких душ на свете,

Закон один на всех у Бога:

Существ единство на планете.

Я не с тобой…. Ответь надолго?

Взгляни, целуют небо горы,

Друг друга волны обнимают,

И о прекрасном разговоры

Сестру и брата примиряют.

Лаская склон, луч солнца плачет,

Луна целует море ночью.

Что поцелуи эти значат,

Коль целовать меня не хочешь?