Народу, як жыве са свайго мазаля, або Чыя то хата?

Наталья Касперович
                Падпяразаў папругай
                Жывот ад натугі.
                Падпяразаў -
                Браўно падняў.
                Як яго падымалі
                Чацвёра мужчын,
                Ад натугі крычалі,
                І каб быў рытм.
                Вось то хата іх,
                Тых чацвярых,
                Хто быў у рабоце,
                У працоўным поце.
                Так, так, іх хата,
                Бо руку прыклалі,
                Бо жывот клалі,
                Крычалі зухавата.
                Пісаў пра хату калісьці
                Бурачок Мацей такія пісьмы:             .
                "Хоць падруба згніла,
                Ды яна мне міла."
                І я працавала трошкі:
                На падлогу цягала
                Габляваныя дошкі,
                Каб нага ступала
                Роўна- роўна.
                Мазалі націрала -
                Вось то хата крэўна,
                Вось то хата кроўна.
                Крым, Данецк, Харкаў.
                Там санаторыі - палацы.
                Ад засілля алігархаў
                Куды беднаму схавацца?
                Дванаццаць паверхаў
                Сам будаваў-хэкаў,
                Мільярдэр працаваў,
                Сам каменне цягаў?
                Я вітаю Украіну,
                Каторая дала
                Сваймў беднаму сыну
                Панскага дабра,
                Каторая арыштавала
                Багацея ліхога
                І у пекла прагнала-
                Туды і дарога.
                Народу стагоддзямі
                Не вырвацца было,
                Бо не абскубалася
                Панскае крыло.
                Вольна ж ляталі
                Па заграніцах,
                Ды у Лету сканалі
                Сытыя сківіцы.
                Як я рада,
                Што маё ненараджэнне-
                Гэта божая парада,
                Ратунак аб скляпення
                Таго часу гістарычнага,
                Бо,  гордая душою,
                І тварам слічная,
                Была б я нямою,
                Без пяра паэтычнага.