Время года и погода

Юджин 5
IT’S NEVER FAIR WEATHER

I do not like winter wind
That whistles from the North
My upper teeth and those beneath,
They jitter back and forth.
Oh, some are hanged, and some are skinned,
And other face the winter wind.


I do not like the summer sun
That scorches the horizon.
Thought some delight in Fahrenheit,
To me it’s deadly prize.
I think that life would be more fun
Without the simmering summer sun.


I do not like the signs of spring
The fever and the chills,
The icy mud, the puny bud,
The frozen daffodils,
Let other poets grayly sing;
I do not like the signs of spring
.

I do not like the foggy fall
That strips the maples bare;
The radiator’s mating call,
The dank, rheumatic air.
I fear that taken all in all,
I do not like the fall.


The winter sun, of course, is kind,
And summer wind’s a savior,
And I’ll merrily sing of fall and spring
When t5hey’re on their good behavior.
But otherwise I see no reason
To speak in praise of any season.


OGDEN NESH


Не люблю я зимний ветер,
Тот, что с Севера тревожит.
Он в лицо и зубы метит.
Не избавиться от дрожи.
Нет от холода покоя.
И лицо совсем другое.


Не люблю я летом солнце
То, что кинет горизонт.
Фаренгейта градус донце
В отдалении займёт.
Вот жара бы не напала
Жизнь наверно лучше б стала.


Не люблю весны приход.
Холод, грязь и лихорадка.
И нарцисс весенний всход
Замороженных на грядках.
Пусть весной поют поэты.
Чужды мне восторги эти.


Мне не нравится и осень.
Клёны голы и туманы.
Калорифер в воздух вносит
Жар ему в спасенье данный.
Ревматизм и сырость эти
Ни к чему совсем заметьте.


Зимнее солнце, конечно, неплохо   
Летом и ветер спаситель,
В осень, в весну не захочется охать,
Если вести они будут прилично.
Ну а иначе, какой мне резон.
Сыпать восторги на каждый сезон

 

ОГДЕН НЕШ