Геннадий Говар. Четверостишия

Владимир Сорочкин
* * *

Край родной мой! Гудят, не смолкая,
Реки-струны серебряным звоном.
Эти плачи летят, обжигая,
Сквозь столетья чернобыльским стоном.

* * *

Быть одиноким можно и в толпе,
Но важно жить в ладу с самим собою.
То мель, то омут… –  и течёт в тебе
Жизнь, как река, влекомая судьбою.

* * *

А в синеве озёрной глубины
Покоятся небес земные очи.
На чистой глади вод отражены
И солнца свет, и чёрный бархат ночи.

* * *

Смыслу жизни нас учат невежды,
Стать мудрей - не хватает ума.
Губим сами благие надежды.
На душе – даже летом – зима.

* * *

Оспорит истину простак,
Но и мудрец поймёт не сразу,
Что нами правит высший разум,
Что в жизни всё не просто так.

* * *

Весна!!! Поёт душа в надежде –
Для новых чувств преграды нет.
Жизнь, воскресая, как и прежде,
Сквозь корни тянется на свет!

* * *

Душевную гармонию не купишь,
Случайно не найдёшь, не украдёшь,
Не передашь кому-то, не уступишь…
А с ней и из-под камня прорастёшь!

* * *

Жизнь – как мгновенье. С первым вздохом
Она даруется нам Богом.
Свой след под солнцем иль во мгле
Оставит каждый на Земле…

* * *

Дорожку для солнца восход выстилает,
Маня лучезарной небесной игрой.
Притупленной саблей споло;хов пронзает
Закат кровожадный вечерней порой.

* * *

Как же достичь заветной цели?
Тропинкой узкой? Большаком?
Бегут, плетутся еле-еле –
Кто – сделав круг, кто – прямиком…

* * *

Чтоб что-то отыскать –
Себя познайте.
Не смейте закисать -
Творите и дерзайте!

Перевод с белорусского


Генадзь Говар

* * *

Беларусь наша, нiбы мембрана –
Рэкi-струны гудуць срэбным звонам.
I ляцiць гэты плач несцiхана
Праз стагоддзi чарнобыльскiм стогнам...

* * *

Ад адзіноты лечыць талака,
Ад раздражнення гуртам – адзінота.
Жыццё людское плынню, як рака,
Да стромы лашчыцца і да балота...

* * *

Блакіт азёр і доўгіх стужак рэк,
Нішто за іншае, як небасхіла вочы –
У люстрах вод убачыў чалавек,
Праз промні сонейка і аксаміты ночы.

* * *

Ад бязглуздасці зводзіць аскома –
Здольных выслухаць побач няма...
Свае мары губляем свядома.
На душы, нат улетку, зіма...

* * *

Бяспрэчных ісцінаў няма,
Акрамя той, што мы існуем.
І, што звышрозум усім кіруе…
І, што ўсё гэта нездарма...

* * *

Вясна!!! Уздым душы...Спакуса...
Куды ні глянь, што ні крані...
Уваскрашэнне без прымусу
Жыцця, праз продкаў карані!

* * *

Душэўную гармонію не купіш,
Не знойдзеш выпадкова, не скрадзеш…
Калі яе не маеш, то не згубіш...
А з ёю, нат з-пад бруку прарасцеш!

* * *

Жыццё – імгненне, больш нічога.
Яно нам дадзена ад Бога.
І след халодны ці гарачы
Пакіне кожны на Зямлі...

* * *

Залацістым золкам усход высцілае
Ранішняму сонейку запаветны шлях...
Ужыванай шаблі, бляскам працінае
Заход крыважэрны ў вечаровы час.

* * *

Ісці да запаветнай мэты?
Сцяжынай вузкай? Бальшаком?
Наўкол, як цені, сілуэты –
Хто наўцянькі... Хто напралом...

* * *

Каб вынік атрымаць –
Не трэба сумнявацца,
Чым ў роспачы драмаць...
Лепш творча завіхацца.