Люди спати полягали

Игорь Голомозый Украина
Люди спати полягали –
Ніч на землю впала.
Спокій, тиша та безпека
Начебто настала.

Відпочинуть вночі ноги –
Увесь день блукали,
Тож у пошуках поживи
Стомленими стали.

Також руки відпочинуть –
Тяжко працювали.
Почорніли мозолисті,
Подряпин зазнали.

Та спина, що вже прямою
Ніколи не стане
Поки темно відпочине,
Й до роботи стане.

Голівонька відпочине –
Ввечері боліла,
Але плакати й жалітись
Панам не посміла.

Бо пани, вони такії –
Хто плаче не люблять.
Хто жаліється й хворіє,
Тих умить загублять.

А як нюні розпускають –
Пани проганяють,
Та без одягу й голодних
По світу пускають.

Тож лежи козак голодний,
Хай душа спочине.
Хай спочинуть ноги жінки,
Руки доньки й сина.
*****