Тадеуш Боровский. Знаешь...

Глеб Ходорковский
         Тадеуш Боровский.

(wiersz klasyka)
Borowski Tadeusz



Wiesz, my;l; coraz cz;;ciej,

;e trzeba wr;ci;.

Mo;e ci; spotkam, a szcz;;cie?

Przecie; szcz;;cie to si; razem smuci;.



W;a;nie patrz; w ksi;;ycowe okno

i wzrok nat;;am.

Pusto. Gdzie; szumi wiatr. Samotny

w;r;d li;ci - ksi;;yc.



Ko;o z;ociste zza li;ci wysz;o,

toczy si; wietrze.

Takie ksi;;yce by;y nad Wis;;,

tylko, ;e bledsze.



Nawet Wielki W;z przejazdem na drzewie

tkwi o p;;nocy

tak jak u nas. Ale tutaj? Nie wiem

naprawd; - po co.



Co tu? T;sknota i noce bez snu,

jakie; ulice i czyje; wiersze.

Zyj;. I z ludzi nie-ludzi jestem

Displaced Person.



My;l; o tobie. Wiem, trzeba odej;;

mo;e powr;ci, co przesz;o,

chocia; nie wiem, jaka b;dzie m;odo;;

ani gdzie jeste;.



Ale b;d;, mi;a, zawsze twoim

albo niczyim.

S;uchaj,

s;uchaj, przeczytaj ten wiersz,

je;li gdziekolwiek ;yjesz.





           Знаешь, я думаю всё чаще -
           надо вернуться.




         Творчество Тадеуша Боровского