Няколко педи нагоре

Ани Монева
Трещя, гърмя и се срути небето.
Земята заплака горчиво с дъжда.
До дете се смалих, след което
разбрах, че водата оставя ръжда.

Отворих  очи, бях в някакъв свят,
без да усещам дядо и баба,
а на къщата остарелият праг
се превърна в огромна ограда.

Останах навън – сама във нощта,
с вятър – ръката на мама.
Сърцето се счупи, познало света,
във който разтваря се рана.

Снишено небе, притискащо ниско.
Растеше  във мене детето.
Пък аз  се  прощавах  със близки
и ми тежеше  всичко отнетото.

Зачерня.  Тогава повдигнах небето
няколко педи  нагоре, нагоре.
Длъжна бях,  за сина ми да свети,
който кълнеше от техния корен.