Таинственный мир Ли Чень Дао -19- Над потоком...

Кариатиды Сны
ЛИ  ЧЕНЬ  ДАО

Над потоком буття(http://www.stihi.ru/2014/07/04/859)

                «Коли б мені було додано ще трохи років,
                то в п’ятдесят я б взявся би за вивчення Книги Змін
                і зміг би уникнути великих помилок.»
                (Кун Фу Цю Цзи «Лунь Юй»)

Якось стоячи на мосту дерев’яному
Над потоком бурхливим ріки
І його споглядаючи довго,
Вчитель сказав учням здивованим:
«Якби Небо додало
Мені нетямущому і неосвіченому
Ще кілька років бодай,
Бо час завершується,
Я би взявся би за «Книгу Змін»
І міг би уникнути багатьох помилок
Великих,
Хоч помилками є тільки ті,
Які не виправляються,
Бо доброчинність в мене від Неба,
А Хуань Туй – отой
Злий невіглас і сіяч зла,
Що він може зі мною зробити?
Бо якби Небо захотіло б знищити
Доброчинність і просвіту,
Воно би давно мене погубило.
А такі сірі невігласи –
Вони ж повелителі юрби тимчасові,
Вони ж керують тільки людьми темними,
Як той правитель Пу Ті злий
Сіяч війни жорстокий –
Піднебесну збаламутив,
Людей зробив маленькими й навіженими,
Але зникне він, як темрява
Коли сонце сходить…»

Примітка:

Ілюстрація – картина Ван Гога.



             «Когда бы мне было добавлено еще немного лет,
              то в пятьдесят я бы взялся бы за изучение Книги Перемен
              и смог бы избежать больших ошибок.»
                (Кун Фу Цю Цзы «Лунь Юй»)


Однажды, стоя на мосту деревянном
Над потоком бурлящим реки,
Созерцал его долго учитель
К удивленью его учеников:
«Если б Небо дало мне,
Непонятливому и невежественному,
Ещё бы несколько лет ,
Ведь жизнь моя проходит,
Я б взялся за «Книгу Перемен»
И мог бы избежать тогда многих ошибок-
И больших...
Хоть ошибками считают те,
Что невозможно исправить.
Вся добродетельность во мне от Неба,
А Хуань Туй - этот
Злой невежда и сеятель зла,
Что он может со мною сделать?
Если бы Небо захотело вдруг изжить
Добродетель и учёность,
Оно бы давно меня погубило.
А эти невежды серые -
Они ж временные повелители толпы
И управляют только тёмными людьми ,
Как тот правитель Пу Те злой
Сеятель войны жестокий -
Поднебесную взбаламутил,
Людей сделал маленькими и сумасбродными,
Но исчезнет он, как темнота,
Когда солнце взойдёт...»

Примечание:

Иллюстрация - картина Ван Гога.