Легенда о Довбуше, 3. Как убить черта

Любовь Шикторова
Легенда о Довбуше

3  Как убить черта…

Полонина Верховины, за горою горы…
Пасут овец отец с сыном. Неба – просто море…

Зовут музыкою струны, в сказке дня сияние.
Довбуш юный на сопилке в старом одеянии.
Устал, прилёг на опушке и в сон без кручины.
Мягко и легко скатился с горы на долину…

Разбудила парня драка дедушки и чёрта.
Дед седой – на белой тучке, чёрт на слове чёрном.

Деда он перекривляет и сучит ногами.
Старый молнии пускает, да не попадает.

Старенький и силы нету, а чёрт всё морочит,
Сизый голубь крылом машет, пока дождь не смочит.
Зарядил ружьё Олекса быстро, как годится,   
Чёрт свалился в небо пузом, к земле ягодицей.

Дождь такой полил, на славу, хоть сплетайте в косы.
Как дитя, земля довольна, радуется гостю.

Оригинал:

Алексей Аулов 2
 
Легенда о Довбуше.

ІІІ. ЯК ВБИТИ ЧОРТА…

Полонина Верховини —
за горою гори …
Пасуть вівці батько з сином.
Неба — синє море…

Сурмлять сурми — срібні струни,
казка денця сяє.
Просто неба Довбуш юний
на сопілці грає.

Натомився, похилився
і у сон полинув,
легко й м’яко покотився
з гори на долину…

Розбудила хлопця сварка
дідуся із чортом.
Сивий дід — на білій хмарі,
чорт — на слові чорнім.

Діда він перекривляє,
ніжками аж сучить.
Старий блискавки жбурляє,
та не може влучить.

Вік похилий, мало сили.
З чорта ж — аж хлюпоче.
Сизий голуб має крила
доки дощ не змочить.

Зарядив Олекса ґудзик
срібний у рушницю,
й чорт зваливсь: до неба — пузо,
до землі — сідниця.

І така вчинилась злива —
цівки в коси в’яже.
Як дитя, земля щаслива, —
щічки гряззю маже…