Таинственный мир Ли Чень Дао -19- Ритуал...

Кариатиды Сны
ЛИ ЧЕНЬ ДАО

Гiлка кипарису (http://www.stihi.ru/2014/07/03/9655)


                «З призначень ритуалу найцінніше це гармонія.
                Вона робить прекрасним Шлях давніх царів,
                а їм слідують і в малому, і в великому…»
                (Кун Фу Цю Цзи «Лунь Юй»)

До старого вчителя,
Що став волоцюгою
І змушений блукати
Від царства до царства,
Від вельможі до магната,
Від двору до обійстя,
Що не мав навіть прихистку,
Чіплялися учні юрбами
І то з одним запитанням:
«Скажи нам, учителю,
Для чого це і навіщо –
Виконувати нудні ритуали,
Одні й ті самі постійно,
Для чого ці слова і жести,
Ці шати і пісні давні,
Навколо ж панує зло,
А ми все без прихистку,
Без затишку і домівки,
А ми все блукаємо
У пошуку якогось Шляху
Куди і навіщо?»
А вчитель все їм
Спокійно пояснював,
Хоч не раз хотіли
Його вбити люди темні і злі,
І таке учням відказував:
«Найважливіше в ритуалі –
Гармонія.
Вона робить шлях давніх царів
Прекрасним.
А за ними всі – і мудреці, і народ
Слідують.
Хоча гармонія не завжди доречна,
Бо без ритуалу годі
Її в життя втілювати.
І яке ваше запитання важливе!
Бо в ритуалі відчуття скорботи
Важливіше ретельності.
Отже, як помру, не кидайте
Мене при дорозі,
А виконайте ритуал
І станьте
Частиною ріки часу,
Частиною оцього Всесвіту…»

Примітка:

Ілюстрація – частина картини Ван Гога.


**************************************************

ВЕТКА КИПАРИСА


             «Из назначений ритуала самое ценное это гармония.
              Она делает прекрасным Путь древних царей,
              а им следуют и в малом, и в большом...»
               
                (Кун Фу Цю Цзы «Лунь Юй»)

К старому учителю,
Ставшему бродягой и
Вынужденному блуждать
От царства до царства,
От вельможи до магната,
От двора до усадьбы
Без крыши над головою,
Цеплялись толпы учеников
И только с одним вопросом:
«Скажи нам, о учитель!
Для чего это и зачем -
Выполнять все скучные ритуалы,
Одни и те же всё время,
Для чего все слова и жесты,
Одеяния, старые песни ,
Всюду же царствует зло,
А мы все без пристанищ,
Без покоя и очага,
А мы все блуждаем - все!-
В поиске какого-то Пути -
Куда и для чего?»
Учитель все им
Спокойно доказывал,
Пусть не раз хотели
Его убить люди тёмные зла ,
Объясняя следующее:
«Наиважнейшее в ритуале -
Гармония,
Что делает путь древних царей
Прекрасным.
А за ними все - и мудрецы, и народ
Следуют.
Хотя гармония не всегда уместна,
Незачем без ритуала
И ей в жизни воплощаться.
И какой всё-таки ваш вопрос важный!
Ведь в ритуале ощущение скорби
Значительней тщательности.
Итак, как умру, не бросайте
Меня при дороге,
А выполните ритуал
И станьте
Реки времени частицей ,
Частицею всего Мирозданья...»

Примечание:

Иллюстрация - часть картины Ван Гога.