Монах Гео Милев

Владимир Игнатьевых
Темный вечер: тёмны тени в темноте садовой,
сладок шепот из сирени, шепот под листвою:
долог вечер, в них глядевший в темноте садовой,
и смутивший грешны мысли в моем сердце тишиною.

Тёмна ночь – и тёмны тени о ней в снах садовых
сладок шепот из сирени, шепот под листвою:
тайны радости – рождёны о ней в снах садовых
тяжки образы   - рождёны в сердце этой тишиною.


Гео Милев

МОНАХ 

Тъмна вечер: тъмни сенки в тъмната градина,
сладък шепот из листата, шепот под листата;
дълго таз ги вечер гледах в тъмната градина
и смутиха грешни мисли на сърце ми в тишината.
Тъмна нощ - и тъмни сенки в нейната градина,
сладък шепот из листата, шепот под листата;
скришни радости - родени в нейната градина,
тъжни спомени - родени на сърце ми в тишината.