Даруйце нам...

Журавушка 1
 
Даруйце нам, мілыя матулі!
За растрывожаныя сны ўначы.
Не чуваць большы куванне зязюлі.
Не змаглі яго для вас ўберагчы.
 
Не разумелі мы вас, дарагіх,
Што сэрца, напоўненае болем,
За нас бесклапотных і маладых,
Паціху згарае кволым голлем.
 
Верылі ў вашае бессмяроцце,
Шчаслівую ўсмешку, голас малады.
Не бачылі, як маці пастарэлі--
Ад рук засталіся толькі мазалі…
   
Калісьці нас гушкалі да сонца,
І ў печы смачныя блінцы пяклі.
Смех шчаслівы наш гучаў бясконца,
Разліваўся рэхам па зямлі.

Тваіх сароміліся абдымкаў.
А зараз плачу горка ад тугі. 
Трымаю тваіх некалькі я здымкаў,
Дзе вочкі свяцілісь, як маглі.
   
Няма цяпер каго нам папракаць.
Мы страцілі вас назаўжды,навекі.
Як хочацца вам многае сказаць,--
Словы застылі як зімою рэкі.
 
Замерлі дзесьці над  труной...
З табой жыццё дзялю без жалю,
Матуля, родная, пабудзь са мною!
Хачу, каб ты знайшла спачын у раі.   
   
Гавары, матуля, са мною гавары!
Хачу адчуць сябе, як салавей у гаю.
Боль мая, хоць крышачку замры,
Не бачыш: з матуляй размаўляю...

=======
 
Няма ўжо больш святла,душа смыліць:
Назад не вернеш маленства плачу.
Мой боль, як чорны дым, у свет ляціць.
Балюча, але нічога не перайначу...
 
Цяжка нам усім: вам, мне, табе,
Не можам мы змірыцца з гэтым горам…!
Боль і памяць ніколі не засне,
Не збераглі-- у душы пануе сорам...

(перевод на русский язык поэтэссы Любови Григорьевой  2.
 Сердечное ей СПАСИБО за внимание и великолепную работу)

Простите нас ...
 
Простите, мамочки родные, нас,
За то, что ночью вздрагивают плечи,
И не слыхать кукушки, вы не сомкнули глаз,
И не смогли сынов для вас сберечь мы.
 
Не понимали вас мы, дорогих,
Что сердце ваше наполняет болью
За нас, за беззаботных, молодых
Расплачивались вы своею кровью
 
Мы верили, в бессмертие для вас,
И в молодость, счастливую улыбку...
В сияние и блеск любимых глаз,
Но жизнь такою оказалась зыбкой.
    
А на руках морщинки и мозоли,
Всё делали святые эти руки:
Они не знали в жизни лучшей доли
В работе вечно, не лежат без скуки.

А как объятий ваших мы смущались,
Сейчас я плачу горько от тоски.
Держу я снимок, мы на нём смеялись.
Ах, горе, ты взяло меня в тиски.

И, как теперь себя не упрекать?
Мы потеряли вас теперь навеки.
Как хочется мне многое сказать...
Слова застыли, как зимою реки.
 
Иду за гробом, слёз не удержать,
Я потеряла мамочку мою.
И хочется мне в голос закричать,-
Найди покой у Бога ты, в раю!
   
Со мною ты чуть-чуть поговори,
С тобой я расставаться не желаю!
Боль моя хоть капельку замри!
В последний путь я маму провожаю.

 =======
 
Померкло солнце и душа горит
И детства не вернуть, кого винить?
И боль моя, как чёрный дым летит,
Но ничего нельзя уж изменить.
 
Трудно всем: вам, тебе и мне,
Не сможем с горем никогда смириться!
Оставит память маму и во сне
Она ночами будет только сниться.