АЕхца

Алан Гаев
Фаерогис мае чысае , фаенараег,
Ме`хцайыл куыд наекаенон хъараег:
"Сымахимае цард маем фаехуды,
Заердаейы стут аемае уды.
          Ма мае фаелидзут заеринтае,
          'Рцаеудзысты адаемы хинтае.
          Нал мын уыдзаенис кад,
          Фаецуды мае лаегдзинад.
Агурын аез аембаелдтае,
АЕрмаест хъаездыг аемае хъалтае.
Лидзын дардмае маегуыраей,
Исты та мае куы кура.
          Хатгай маен хъаеуы хаестаег,
          Мае мулкаен уыдзаен хъахъкаенаег.
          Мае иузаердыг фаесдзаеуин,
          Афсадын йае сыстгуыбын.
Мае сых ,фырхаелаегаей  тыппыр,
Сае фыддаерадаен ,дынджыр,
Амайын аенахуыр хаедзаердтае,
Уаейгуыты ас къулдуаердтае.
          Омдзаегхор даер куы уон,
          Баесты раесугъд ракурон.
          Уaрзы маен бирае йае мад,
          Ме`хца йаем рагаей нымад.
Паддзахадон бынат балхаенон,
Нырриздзаен фырдзагаей мае гон.
АЕрлаеудзынаен адаемы хъуырыл,
Маегуырдаер каендзынаен маегуыры.
          АЕппардзынаен куыд налмастае,
          Гормонтаен гаеды ныхаестае.
          `Стухдзынаен сыл аенаевгъау
          Хызы хуызаен маенг аегъдау."