Навчав мене батько

Михаил Онищенко
Навчав  мене  батько.

Навчав  мене  батько,
ще  малу  дитину,
«держи  завжди  прямо,
ти  козаче  спину».

На  добру  пораду,
собі  не  дав  раду,
почав  підростати,
то  став  забувати.

І  погнув,  я  спину,
на  чужого  пана,
чому  така  доля,
у  мене  погана?

Я  робив  на  пана,
та  не  став  багатим,
тепер  видно  буду,
я  лише   горбатим.

Що   малим  я  вивчив,
не  мав  забувати,
твої  слова  тату,
довелося  згадати.

Але  не  забув  я,
що  з  козацького  роду,
то  розпрямлю  спину,
й  піду  до  народу.

Піду  до  народу,
всім  стану  казати,
нема  краще  в  світі,
як  дома  бувати.

Нема  краще  в  світі,
не  було  й  не  буде,
коли  стануть  вільні,
українські  люди!

Коли  вони  будуть,
не  пана  питати,
а  самі  вже  будуть,
долю  вибирати.

Виборем  всім  миром,
ми  щасливу  долю,
будем  жити  добре,
й  забудем  неволю.

І  життя  заможним,
зможемо  зробити,
коли  усі  люди,
будуть  чесно  жити.

А  ще  нам  потрібно,
у  рідній  країні,
робить  добрі  справи,
нашій  Україні.

   лютий,  2014;