Попытка усмешливого примирения

Ицхак Скородинский
Моя речь сегодня о гениальном предвидении моего любимого поэта.

Павло Тичина

На майдані коло церкви
революція іде.
— Хай чабан! — усі гукнули,—
за отамана буде.

Прощавайте, ждіте волі,—
гей, на коні, всі у путь!
Закипіло, зашуміло —
тільки прапори цвітуть…

На майдані коло церкви
постмутились матері:
та світи ж ти їм дорогу,
ясен місяць угорі!

На майдані пил спадає.
Замовкає річ…
Вечір.
Ніч.
Кто только не потешался над этим стихотворением во времена лихих годин. А теперь оно, по моему, чисто субъективному мнению, являются гениальным предвидением сегодняшних событий. Конечно, Майдан теперь пишут с заглавной буквы, вместо церкви – Хата… Взвод конников насчитывает всего четыре всадника.
А всё остальное…
Закипіло, зашуміло —
тільки прапори цвітуть…
Уж, чего-чего, а флаги, действительно, всех и немыслимых расцветок и трепещут на морозном ветру…
та світи ж ти їм дорогу,
ясен місяць угорі!

…И чабанов, не сосчитать.

А когда всё закончится миром, то…
На майдані пил спадає.
Замовкає річ…
Вечір.
Ніч.

Не могу удержаться, впечатываю сюда моё, любимое, из Павла Григорьевича.

Квітчастий  луг  і  дощик  золотий. 
А  в  далині,  мов  акварелі,  — 

Примружились  гаї,  замислились  оселі… 
Ах,  серце,  пий! 
Повітря  —  мов  прив’ялий  трунок. 
Це  рання  осінь  шле  цілунок 
Такий  чудовий  та  сумний. 
Стою  я  сам  посеред  нив  чужих, 
Немов  покинута  офіра. 
І  слухає  мій  сум 
природа.  Люба.  Щира. 
Крізь  плач,  крізь  сміх. 
Вона  сама  —  царівна  мила  — 
Не  раз  свій  смуток  хоронила 
В  самій  собі,  в  піснях  своїх. 
Стою.  Молюсь.  Так  тихо-тихо  скрізь,  — 
Мов  перед  образом  Мадонни. 
Лиш 
від  осель  пливуть  тужні,  обнявшись,  дзвони,  — 
Узори  сліз 
Лише  з-над  хмар  часом  прилине 
Прощання  з  летом  журавлине  — 
Погасле,  як  грезет  із  риз… 
Гей,  над  дорогою  стоїть  верба, 
Дзвінкі  дощові  струни  ловить, 
Все 
вітами  хитає,  наче  сумно  мовить: 
Журба,  журба… 
Отак  роки,  отак  без  краю 
На  струнах  Вічності  перебираю 
Я,  одинокая  верба.