Борисова Ольга Михайловна - Стары дом

Юлия Донева
Старый дом...

ИЗ ЦИКЛА "О ДОМАХ"

Старый дом. Забиты окна.
Дверь провисла на крыльце.
Пакли серые волокна,
На дверном висят кольце.
Пустота кругом, немилость,
Всюду затхлость, всюду тлен.
Дом уснул. Всё иНо я слышу шепот стен…

Причитанья, скрипы, звуки
 Раздаются здесь и там.
Опечален дом разлукой,
Боль таится по углам.
И вещают грустно стены,
Пряча в притолоке взгляд. 
Людям всё никак измены
 В этой жизни не простят.


Превод на Български: ЮЛИЯНА ДОНЕВА

СТАРАТА КЪЩА

Стара къща. Прозорци затворени.
Под навеса вратата виси.
Влакна посивяли кълчища,
на халките й се провесли.
Наоколо пусто и глухо,
навсякъде мухъл и тлен.
Спи къщата, всичко е стихнало,
но чувам аз стонът стаен.

Цигулкови звуци ридаят,
И витаят насам и натам.
Домът наскърбен от раздялата,
по ъглите скръбта си стаява.
И стените тъга предвещават,
под прага те крият си погледа.
На хората все още измяната,
в този живот, не прощават.