Чорний дим

Юрий Терен
Чорний дим по Україні… , чорний дим.
Підпалили… .  Усі в сажі… , усі як один.
Гори гуми… .  Горе, труни… . Газ, труба, бензин.
Дурна булла, в оці  куля, а у серці клин.
Ангели свободи, кров’ю, капають з судин.
Чорний Ворон… , озирнувся з сивих хуртовин.
Дядько Шльоцер  підсміхнувся із отих дивин.
Без сну мати, кричить криком поміж тих твердинь.
Крига-правда… . Голе тіло… . Розп’яв сина  син.
Кліток золотих облуда. Цвілий чин.
До Кавказу чути димом, і до Апеннін.
Загорілась Батьківщина, час гірких годин.
Українець, пересічний,  став громадянин.