зима мов чобiт

Юрий Лазирко
зима
мов чобіт
межи ребра б’є
без гільйотини
ніч —
не Робесп’єр
без права жити
несумісне —
факт
ще цвях
не вбито
ще не з дуба
фрак
а вже сідає
на повіки сніг
доріг немає
є межа для ніг
біда за нею
мов пташиний грип
розп’ята тиша
від щитів
до шиб

я бачу те
чого би не хотів
обличчя смерті
почерки катів
і дим від шини —
відчаю стіна
в очах мужчини
сльози і війна

я відчуваю
силу кулака
побите тіло —
наслідки совка
і у руці
запалений коктейль
і той мороз
що шкірою іде
виходить мужністю
що не втече
бо поруч
янгола з хрестом
плече
бо все на світі
має час і сенс
повітря кляп
гопак і декаденс
гарячий чай
щоденний втрати струп
і знятий з “йолки”
мов окраса
труп

я поглинаю біль
корінням літ
і тане серце
а від крові —
лід

хай сонце
заховалося в мені
у язиках його
згорає гнів
і на щоку
вихлюпує любов
одна вона
нема у ній "або"
то зріє дія
то звіріє лють
та мало слова
впасти королю
та мало муки
народити те
що не згорає
і у рай веде

маяк — мобілка
SOS для барикад
і вже не кілька нас
а вогнепад

зима вчухає
мов у дроті
струм
до тої миті
я вагання стру
де біль не ріже
як наруга тне
де камертоном —
найголіший нерв

30 Січня 2014