Про причини

Маша Семенова
ти сам - найстрашніша своя проблема,
генератор нічних жахіть і хибних дій.
ти - чорно-біла логічна ділема.
ти єдність внутрішніх вбивць, геніїв та повій.
ти - цілий всесвіт, складений із сміття,
де в багні сумнівів квітнуть троянди,
а в мертвому лоні зростає дитя -
майбутній творець або служник неправди.
шукати причин десь іззовні марно.
світ винний? у люду запала клема?
заклякни і в себе ззирнися, лярво*.
ти сам - найзначніша своя проблема

* Лярва у знач. "личина, маска", калька з латини Larva. А не простонародний бл(у/я)дожіночний мат.