Omaggio a Dante Alighieri. Panegirico dell Amore

Емил Миланов
Omaggio a Dante Alighieri. Panegirico dell'Amore

Похвално слово за любовта

                В почит към
                Данте Алигиери

Запитай се - кога щастлив си?
Кога наистина си жив?
И ако е,
когато
виждаш само
й очите -
сразен си, значи, от любов.

Запитай се - кое наистина си струва?
Кое най-важно е за теб?
И ако то е
така нетрайно и неуловимо,
като
една усмивка -
сразен си, значи, от любов.

От любов понякога умират.
Друг път живи са и след смъртта.
Любов, любов!
Едничка
ти
не спираш
да даваш смисъл на света!


---

Илюстрация:  Profile portrait of Dante, by Sandro Botticelli

Цит.:  http://en.wikipedia.org/wiki/Dante_Alighieri