Разговор с мама, Генка Богданова

Генка Богданова
РАЗГОВОР С МАМА
Генка Богданова

Отдавна гроба ти не съм преляла, мамо.
Не съм  ти носила любимото ти цвете.
При тебе идвам в мислите си само
и там щастливи срещаме се двете.

Целувам с обич топлите ти длани.
Погледът ти ласкав ме прегръща.
Забравям грижи и сърдечни рани,
в спомените сладки се  завръщам...

Слънцето зад ореха се скрива.
Връщаш се във къщи уморена.
Аз те чакам , майчице, щастлива
и към тебе тичам окрилена.

Ти пристъпваш леко, босонога,
гушваш ме в прегръдката си сладка.
Забравила умора и тревога
усмихваш се под бялата забрадка.

Гръдта ти, майчице,  на мед ухае,
на ягоди и билки лековити.
И никой като теб не знае
с целувка да лекува болки скрити.
 
Докосваш с устни челото ми бяло,
галиш ме с ръцете уморени
и аз усещам с цялото си тяло,
как любовта ти лее се над мене.

Не селската , отрудена жена  -
за мен ти беше святата Мадона.
Сияеше над тебе светлина,
ликът ти се превръщаше в икона.

Сърцето ми превърна се във храм,
в който пазя образа ти, мамо.
Живее споменът за тебе там,
ще избледнее след смъртта ми само.