Тимофей Бордуляк Осенний сонет

Любовь Шикторова
На зиму журавли на юг летели:
Их крик протяжный в воздухе звенел,
Их клин могучий всё вперёд  летел,
У одного лишь крылья онемели…

Упал несчастный журавель без силы,
С разбитым сердцем на земле лежал,
Напрасно к небу очи обращал –
Его друзей давно уж тучи скрыли.

Так дух людской вперёд всегда стремится.
Он достигает звёзд, чтоб с ними слиться.
И мысли у него не может быть,

Что есть народ на свете одинокий,
Он погружен в сон тяжкий и глубокий,
Не в силах крылья к небу распустить.

Оригинал:

Тимофiй  Бордуляк      Осiннiй сонет

На зиму в вирiй журавлi летiли:
Iх  крик тужливий в воздусi лунав,
Iх ключ могучий все наперед гнав, -
Одному лиш та крилонька омлiли…

I впав нещасний ключолет без сили,
З роздертим серцем на рiллi конав, -
Надармо вгору очi вiн звертав –
Його братiв вже бiлi хмари крили…

Так людський дух все вперiд поступаэ,
З чолом пiднесеним вiн звiзд сягаэ,
А се эму i в думцi не лежить,

Що десь там в свiтi нарiд одинокий,
Погружений у сон тяжкий, глибокий,
Не в силi крил до лету розпустить.

1890