Розiгнувся чоловiк

Михаил Онищенко
   Розігнувся  чоловік.

Розігнувся  чоловік,
Мав  уже  поважний   вік.
Він  у  брата  запитав,
Що  тепер за  час  настав?

Старший  брат  так  відповів:
Нам  ніхто  ще  не  довів.
Що  на  світі  краще  жити,
Коли  рівному  ходити.

І  порядку  в  нас  не  буде,
Якщо  рівні  будуть  люди.
Кожен   стане  вільно  жити,
І  собі  своє  робити.

Хто   буде  владу  поважати,
Їй  здоров’ячка  бажати.
Вона  важко  так  працює,
Нас  не  бачить  і  не  чує.

Ми   про  себе  будемо  дбати,
Що  б  усе  на  світі  мати.
Зів"єм   золоте  кубельце,
І  нагріємо  сідельце;

Менший  каже:  так  чи  ні,
Та  не  до  душі  мені.
Я  не  хочу  так  прожити,
Тільки,  щоб  себе  любити;

Не  тобі  мене  учити,
Як  старшому  в  світі  жити.
Ти  мені  тепер   не  брат,
Кращі  в  мене  кум  і  сват.

Ти   мені  тільки  рідня,
Рівний  став,  та  не  рівня.
Мріяв   про  якусь  там  рівність,
І  заводив  себе  в  бідність.

Все  життя  шукав  де  воля,
Та  зігнула  тебе  доля.
Тепер  сталися  дива,
Чи  не  хворий  ти  бува?

І  навіщо  нам  та  воля,
Як  судилась   така   доля.
Нам  байдуже,  що  там  зовні,
Були  б  тільки  ясла  повні;

Менший  хоч  тим  пожурився,
До  сусіда  ж  прихилився.
У  якого  хата  біла,
І  дружина  дуже  мила.

А  ще  квіточки  в  садочку,
І  подвір’ям  ходить  квочка.
Діточки  малі,  вродливі,
І  усі  вони  щасливі.

Став  він  думати  й  гадати,
Як  собі  тут  раду  дати?
Що  б   усі  були  здорові.
Жили  в  мирі  та  любові.

І  коли  він  здогадався,
То  голосно  розсміявся.
Розсміявся  чоловік,
Бо  став  вільним  він - навік!

        18.01.14.