Я ненависть другая говорила

Любовь Шикторова
«Я ненависть, – другая говорила –
Любви сестра и тенью неотступно
Я следую за нею неподкупно,
Я ненавижу всё, где зло и сила.

Я ненавижу всю несправедливость,
Которая толкает в путь неправый.
И в душах что плодит ложь, подлость, зависть,
Движенья мутные. Не спит лукавый.

Людское зло не в сердце! Зла основа –
То глупость подозрительного слова.
Возведена она людьми и их же губит.

И это зло тебе прожжет всё тело.
С ним вечно будешь биться в жизни смело.
Тот, кто не борется - людей не любит».

Iван Франко   18.09.1889

I говорила друга: «Я ненависть,
Любви сестра й товариш невiдступний.
Ненавиджу я все, що звесь лукавiсть,
I кривда, й лад нелюдський та пiдкупний.

Ненавиджу я всю тоту неправiсть,
Що чоловiка пха на путь непутний,
Що плодить в душах пiдлiсть , брехнi, зависть,
Крутiж отой могучий, каламутний.

Не в серцi людським зло!А зла основа –
Се глупота й тота мiцна будова,
Що здвигнута людьми i iх же губить.

Се зло й тобi прожре до костi тiло.
Щоб ти зненавидiв його i бивсь з ним смiло.
Хто з злом не боресь, той людей не любить».