Опомнитесь!

Любовь Николаевна Сушко
Схаменіться!

Що ж ви робите, люди, з Землею?
І з водою таке наробили...
Так жорстоко знущаєтесь з неї,
Мов ніколи її не любили!

- Не засмічуйте, люди, джерела! -
Гея-матінка дуже вас просить...
Бо й міста ваші згинуть і села,
Ви набридли їй, з неї вже досить!

Вам чистенької треба водиці -
І напитися й руки помити...
Без сміття ж не знайдЕться криниці...
Що то будете потім робити?

Вже пора й схаменутися, люде!
НАщо труєте землю і воду?
Бо й життя на планеті не буде,
Мов була вона мертвою зроду!

Де ж ліси, що планета зростила?
Чом вмирають і звірі і птАхи?
У морях і у ріках мастило -
Узялися до "діла" з розмахом!

Ще й поріддя людськеє гризеться,
Проливаючи рУду гарячу...
Схаменіться! Бо те ж не минеться -
Вже Земля і сумує і плаче.

Будуть повені, будуть торнадо!
Й землетруси не знають кордону...
Отоді вже, людськая громадо,
Слід чекати вже й Армагеддону...

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Перевод на русский язык:

Опомнитесь!

Что же вы делаете, люди, с Землёй?
И с водой такое натворили...
Так жестоко издеваетесь над нею,
Будто никогда её не любили!

- Не засоряйте, люди, родники! -
Гея-матушка очень вас просит...
Иль города ваши сгинут и сёла,
Вы надоели ей, с неё уже хватит!

Вам чистенькой надо водицы -
И напиться и руки помыть...
Без мусора же не найдётся источника...
Что же будете потом делать?

Уже пора и опомниться, люди!
Зачем травите почву и воду?
Ведь и жизни на планете не будет,
Будто была она мёртвой изначально!

Где же леса, что планета взрастила?
Почему умирают звери и птицы?
В морях и реках смазочные материалы -
Взялись за "дело" с размахом!

Ещё и порода людская грызётся,
Проливая кровь горячую...
Опомнитесь! Ведь это не пройдёт даром -
Уже Земля и тоскует и плачет.

Будут наводнения, будут торнадо!
И землетрясения не знают границ...
Вот тогда, человечье сообщество,
Следует ожидать уже и Армагеддон!